subiektywnie
Blog > Komentarze do wpisu

zrób mi wypasioną lasagne

Dobrze, w weekend kotku.

Zaszalałam w weekend i zrobiłam wypasioną lasagne.

Uwaga! Wpis jest sponsorowany. Przedstawiamy markę Bonduelle.

 

Wypasiona lasagne z sosem beszamelowym i bolońskim

Składniki (2 porcje):
- 14 płatów makaronu lasagne
- żółty ser
- 2 kulki mozzarelli
- przyprawy

Sos boloński
- 1/2 sosu pomidorowego w butelce (passata)
- 300 g mięsa wołowego mielonego
- groszek zielony na raz
- 2 łyżki oliwy

Sos beszamelowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- kukurydza na raz
- 7 pieczarek
- 1/2 cebuli

 

1. Makaron gotujemy pojedynczo al dente w osolonej wodzie i odstawiamy na talerzu

Sos boloński:
2. Podsmażamy na oliwie mięso wołowe na patelni
3. Dodajemy sos pomidorowy i pod koniec groszek oraz przyprawy

Sos beszamelowy:
4. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę.
5. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy trochę mleka. Gdy zgęstnieje dolewamy resztę mleka i mieszamy aż powstanie jednolity sos.
6. Na patelni podsmażamy pieczarki z cebulą na 1 łyżce oliwy.
7. Dodajemy kukurydzę i przyprawy a po chwili mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym.

Lasagne
8. Układamy na posmarowanej oliwą blasze na przemian płat makaronu, sosu bolońskiego i sera żółtego z płatem makaronu, sosem beszamelowym i mozzarellą.
9. Wierzch dekorujemy kukurydzą, groszkiem i mozzarellą

Smacznego!

A z tym sponsoringiem to żartowałam. Zdjęcie zostało zrobione w innym celu. Nie pytajcie w jakim :)

poniedziałek, 26 listopada 2012, kasia_stachurska


Pozdrawiam
Kasia Stachurska

Kasia Stachurska
o mnie<<

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
stat4u